هوش مصنوعی و اینترنت اشیا دو مبحث پرطرفدار تکنولوژی در این چند سال اخیر بسیار ترند شده و طرفداران بسیاری پیدا کرده است، این دو دارای تفاوت ها و شباهت ها بسیاری دارند و همچنین از ادغام هوش مصنوعی و اینترنت اشیا نیز به دستاورد های بسیاری از جمله خانه های هوشمند ، خودرو هایی دارای هوش مصنوعی و… داشته است اگر میخواهید بیشتر با این دو فناوری آشنا شوید و آنها را بهتر بشناسید با ای آی اسپات همراه شوید.
اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا یا به انگلیسی IOT که مخفف Internet Of Things به شبکه ای گفته میشود که در اشیا هایی مانند تلفن همراه ، دستگاه ها ، ماشین ها و حتی انسان و حیوان به رد و بدل داده میپردازند، این سیستم ها از یک آدرس مانند، ای پی آدرس IP Address استفاده میکنند یا آدرسی که آنها را به شبکه وصل میکند، جزو اینترنت اشیا حساب میشوند.
اینترنت اشیا چگونه کار میکند؟
چگونگی کار اینترنت اشیا این گونه است که یک گیرنده اطلاعات ، اطلاعاتی از اطراف جمع آوری میکند مانند گیرنده تلویزیون که با امواج رادیویی کار میکند دست شماست و کانال تلویزیون را میخواهید عوض کنید ، شما دکمه را میفشارید و گیرنده تلویزیون اطلاعات مربوط دریافت میکند، قسمت بعد مربوط یه IOT HUB است که وظیفه پروسس اطلاعات را دارد و هاب با استفاده دستور عوض کردن کانال را میگیرد و این کار انجام میگیرد.
مثال هایی از اینترنت اشیا
اینترنت اشیا دستگاه هایی وسیعی را تشکیل میدهد ، آیا اینترنت اشیا باید به اینترنت وصل شود که جزو شبکه اینترنت اشیا قرار داده شود ؟ خیر نیازی نیست که اینترنت به دستگاه ها متصل باشند تا جزوه دستگاه های اینترنت شیاء باشد.
مثال هایی از اینترنت شیاء مانند:
- تلفن همراه
- لپتاپ
- تلویزیون
ودستگاه هایی دیگری همچون :
- چیب یا دستگاهی که قلب یک انسان کار گذاشته شده
- بلندگو هایی قابل حمل
- سنسور ها دستگاه ها مانند ، سنسور دنده عقب و…
- اسپیلت که با کنترل کار میکند
پس دستگاهایی که اینترنت اشیا دارند لزوما به اینترنت جهانی متصل نیستند و جزو دستگاه هایی حساب میشوند که دارای اینترنت اشیا هستند.
فواید اینترنت اشیا
همانطور که از اینترنت اشیا گفتیم که در بساری از قسمت های جامعه و اکوسیستم به ما کمک میکنند، تا راحت تر زندگی کنیم چند نمونه از فواید اینترنت اشیا در زیر شرح داده ایم :
1. کاهش هزینه ها
اینترنت اشیا باعث کاهش هزینه ها و بالا رفتن عمل کرد میشود ، بنابر این بسیاری از تجارت ها برای کاهش هزینه های خود از اینترنت اشیا استفاده میکنند، شبکه های بزرگ اینترنت اشیا از میتواند سیستم های بزرگ را نظارت کند مانند، استفاده در کارخانه های بزرگ که قبل از خرابی دستگاه به افراد اطلاع دهد.
2. بهبود جمع آوری داده
بهیود جمع آوری داده از حالت انسانی به حالت ماشنی با استفاده از اینترنت اشیا بسیار دقیق تر و سریع است ، بهبود جمع آوری داده از طریق اینترنت اشیا به شرکت ها و کمپانی ها این اجازه را میدهد که دقیق تر و راحتر به بررسی عمل کرد نظارت داشته باشند.
3. افزایش اتوماسیون
افزایش اتوماسیون در اینترنت اشیا به دستگاه ها اجازه میدهد که کار هایی که انسان ها انجام میدهد را به عده بگیرند ، مانند دستگاهی در یک کارخانه صنعی که در صورت بالا رفتن دما به ناظر هشدار دهد.
4. کارایی
اینترنت اشیا دارای کارایی بالایی میباشد برای مثال هشدار خودرو درحالی که به عقب میروید و مانعی پشت سرتان دارید ، یا هشدار های دیگر خودرو مانند بنرین ، فشار باد تایر ها و…
5. ایمنی
ایمنی استفاده از اینترنت اشیا باعث جلوگیری بسیاری از اتفاقات انسانی میشود ، استفاده از اینترنت اشیا سبب پیش بینی بسیاری اتفاقات قبل از وقوع میشود.
کاربرد اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا اکنون بسیاری از قسمت های کوسیستم را تشکیل میدهد ، اگر چه یک جامعه کوچک یا بزرگ ، انواع کسب و کار های کوچک و بزرگ و کار ها را برای انسان ها راحت تر کرده است ، آینده اینترنت اشیا بسیار روشن است و روز به روز بیشتر و بیشتر از آن استفاده میشود، محققان تکنولوژی براورد کرده که بازار اینترنت اشیا تا سال 2027 به 33 ملیارد دلار میرسد.
از اینترنت اشیاه در بیزینس ها و جامعه های مخطلفی با استفاده های گوناگونی که کار ما را بسیار راحت تر کرده است استفاده میشود، مثال کوچکی درمورد آن میتوانیم بزنیم لامپ هایی که در بسیاری از ساختمان ها نصب شده اند و دارای سنسور حرکت هستند و اتوماتیک روشن و خاموش میشوند و عرصه های بزرگی همچون پزشکی ، هوا فضا ، نظارت بر آب و هوا ، شهر های هوشمند و…
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی یا AI که مخفف Artificial Intelligence برنامه هایی هستند که بدون دخالت مستقیم انسان اطلاعات را دریافت ، پردازش و تصمیم گیری و مانند انسان عمل میکنند، هوش مصنوعی ها میتوانند با زبان انسان صحبت کنند ، اشیا را تشخیص دهند، قابلیت یادگیری دارند، نسل جدید آنها Gen Ai نام دارد میتوانند ، ویدئو های اورجینال ، عکس اورجینال ، نوشته هایی اورجینال بسازند.
فواید استفاده از هوش مصنوعی
از فواید هوش مصنوعی میتوان به اتوماسیون ، در دست رس بودن 24 ساعته و… اشاره کرد، این امر باعث شده که از هوش مصنوعی در تجارت ها ، دولت ها ، اورگان ها و… استفاده شود ، هوش مصنوعی برای ما انسان ها فواید بسیاری دارد این امر باعث شده که بسیاری روی به این علم بیاورند و بخاطر همین آینده شغلی هوش مصنوعی نیز بسیار روشن است، از فواید استفاده از هوش مصنوعی میتوان به لیست زیر اشاره کرد :
1. اتوماتیک سازی کار های تکراری
از هوش مصنوعی میتوان از اتوماتیک سازی کار هایی که یک روتین دارند و مدام در حال تکرار هستند استفاده کرد، این کار میتوان شامل وظایف دیجیتالی مانند جمع آوری داده ، وارد کردن داده و پردازش داده میباشد.
2.افزایش تصمیم گیری
افزایش تصمیم گیری یکی دیگر از کارهایی است که میتوان از آن استفاده کرد ، این کاملا اتوماتیک انجام میشود ، داده ها را دریافت و پردازش و بهترین تصمیم را برای نتیجه گیری ارائه میکند.
3. کاهش اشتباهات انسانی
هوش منصوعی میتواند به چندین طریق استباهات انسانی را کاهش دهد ، مثلا مشاهده و بررسی خطا ها قبل از انجام گرفتن و اعلام آن یا راهنمایی انسان برای انجام یک پروسه و…
4. کار مداوم در طول شبانه روز
هوش مصنوعی یک ماشین است و نیازی هایی انسانی را ندارد و هیچ وقت خسته نمیشود بنابر این هوش مصنوعی میتواند شبانه روز با سرعت به انجام کار مشغول باشد.
5. کاهش خطرات فیزیکی
کار در محل هایی خطرناک یا ماشین های خطرناک ممکن است برای انسان خطر آفرین باشید برای همین می توان از هوش مصنوعی استفاده کرد ، مانند کار بر روی مواد انفجاری ، کار در زیر دریا یا در فضا و… یکی از مثال هایی که میتوان زد خودرو های خودران self-driving cars که با هوش مصنوعی کار میکنند و خطرات تصاف را کاهش دهند.
شباهت های هوش مصنوعی و اینترنت اشیا
جمع آوری داده
یکی از شباهت های اینترنت اشیا و هوش مصنوعی جمع آوری داده است ، البته نو جمع آوری داده در اینترنت اشیا هوش مصنوعی فرق میکند ، ولی هر دو یک کار را انجام میدهند و آن جمع آوری داده است.
پردازش داده
پردازش داده نیز در این دو صورت میگیرد ولی نوع پردازش اینترنت اشیا و هوش مصنوعی نیز متفاوت است فرق در پردازش داده در هوش مصنوعی در خود ماشین صورت میگیرد ولی در اینترنت اشیا در هاب صورت میگیرد.
ارسال داده
هردو ارسال داده را انجام میدهند که برای انسان ها قابل مشاهده و اندازه گیری است ، ارسال داده در اینترنت اشیا و هوش مصنوعی را میتوان یکی از شباهت های آن در نظر گرفت.
فرق های اینترنت اشیا و هوش مصنوعی
در این بخش فرق های اینترنت اشیاه و هوش مصنوعی را خواهیم گفت ، اینترنت اشیا و هوش مصنوعی هردو جزو بحث های داغ تکنولوژی میباشد روز به روز بازار های آن در حال افزایش است ، هوش مصنوعی یک مدل نرافزاری است که قابلیت شناخت ، یادگیری و آداپته شدن با زبان انسانی است در حالی که اینترنت شیا ، فرق بین اینترنت اشیا و هوش مصنوعی در نحوه عمل کرد آنها است.
یکی فرق های اینترنت اشیا و هوش مصنوعی در نوع پردازش طلاعات است ، هوش مصنوعی اطلاعات را دریافت ، پردازش و خود میتواند با استفاده از اطلاعات تصمیم آگاهانه ای بگیرد ولی اینترنت اشیا داده ها را دریافت و ذخیره میکند ، هوش مصنوعی میتواند الگو ها و رفتار ها را یاد بگیرد ولی اینترنت اشیا تمرکز بر جمع آوری داده حسگر ها دارد.
چها فرق عمده اینترنت اشیا و هوش مصنوعی
1. هدف و نوع کارکرد
هدف اینترنت اشیا این است که یک دستگاه فیزیکی را به اینترنت یا یک شبکه متصل کند مانند سنسور ها و به آن ها اجازه میدهد که با شبکه با یکدیگر اتصال برقرار کنند.
اما هدف هوش مصنوعی این است که به دستگاه های ماشینی اجاز هوشی همچون انسان را میدهد که با انسان ها راحت تر ارتباط برقرار کنند به علاوه به ماشین اجازه پیشرفت در مهارت هایی همچون یادگیری ، حل مشکل ، آینده نگری و تصمیم گیری را میدهد.
2. نحوه استفاده از اطلاعات
نحوه استفاده اطلاعات در اینترنت اشیا و هوش مصنوعی متفاوت است به این گونه که اینترنت اشیا داده ها را از سنسور ها میگیرد پردازش و یک عمل انجام میدهد ولی هوش مصنوعی داده ها را دریافت و برای تعلیم دادن مدل ها و الگو ها استفاده میکند.
3. قدرت تصمیم گیری
اینترنت اشیاه قدرت تصمیم گیری ندارد و نمیتواند خلاف جهت برنامه ریزی شده کار کند ولی هوش مصنوعی قدرت تصمیم گیری دارد و با استفاده داده های دریافت شده میتوانند یاد بگیرند و بهتر شوند تا بهتر تصمیم بگیرند.
4. نوع تعامل با انسان
از شروع کارکرد تا نظارت و کنترل بر روی اینترنت اشیا، برای هر قدم نیاز به دخالت انسان است ولی هوش مصنوعی به خودی خود میتواند بهتر و بهتر شود و نیاز به مداخله مستقیم انسان نیست برای مثال Chat gpt هر سوالی را پاسخ میدهد.
اینترنت اشیا و هوش مصنوعی کدام بهتر است ؟
اینترنت اشیا یا هوش مصنوعی نمیتوان به طور قطع گفت که کدام بهتر است با توجه به نیاز های یک سازمان میتوان از هوش مصنوعی یا اینترنت اشیا استفاده کرد، جدول زیر نشان دهده فرق های اینترنت اشیا و هوش مصنوعی میباشد.
قابلیت | هوش مصنوعی | اینترنت اشیا |
---|---|---|
قابلیت اتصال | مستقل و نیازی به اتصال ندارد | نیاز به اتصال به یک شبکه |
قابلیت | قابلیت ها را نمیتوان پیش بینی کرد | قابلیت دستگاها از قبل برنامه ریزی شده است |
تعامل | نیازی به تعامل فردی ندارد | نیاز به تعامل فردی |
دستور العمل ها | ماشین ها از تجربیات یاد میگیرند | دستگاها نیاز به تعامل دارند |
نیاز | هوش مصنوعی میتوان بدون اینترنت اشیا کار کند | اینترنت اشیا نمیتواند بدون هوش مصنوعی کار کند |
هزینه | بسیار | کم |
شیء | نیازی به شیء ندارد | نیاز به شیء برای ثبت حرکات سنسور |
برنامه های کاربردی | میتوان به عنوان یک چت بات، مدل زبانی، ماشینی که اشیا را تشخیص میدهد و… استفاده کرد | پوشیدنی های هوشمند ، شهر های هوشمند، خانه هوشند، نظار بر روی سیستم ها و… استفاده کرد |
مقیاس پذیری | کم | مقیاس پذیری بر اساس فضای ابری |
نیاز به اینترنت | هوش مصنوعی نیاز به اینترنت دارد | اینترنت اشیا را میتوان بدون اینترنت نیز استفاده کرد |
حال که مقایسه اینترنت اشیا و هوش مصنوعی را گذاشتیم، جواب این سوال را به عده شما میگذاریم این کدام بهتراست ، موضوع جذاب ادغام اینترنت اشیا و هوش مصنوعی برای شما میگوییم.
ادغام اینترنت اشیا و هوش مصنوعی
ادغام اینترنت اشیا و هوش مصنوعی موضوع جذابی که در این چند ساله بسیار مورد توجه قرار گرفته است ادغام این دو تکنولوژی سبب تشکیل یک سیستم هوشمند میشود که قابلیت دریافت داده ، پردازش و تصمیم گیری را دارد و نیاز مداخله انسان نیست و سبب افزایش سرعت پردازش اطلاعات میشود ، ادغام اینترنت اشیا و هوش مصنوعی میتواند شامل :
ترکیب هوش مصنوعی (AI) و اینترنت اشیا (IoT):
- پردازش داده و ارائه بینشها:
دستگاههای اینترنت اشیا حجم زیادی از دادهها را از محیط جمعآوری میکنند. الگوریتمهای هوش مصنوعی این دادهها را در زمان واقعی تحلیل میکنند تا روندها را شناسایی، پیشبینی کنند و بینشهایی ارائه دهند. بهعنوان مثال، حسگرهای اینترنت اشیا در شهرهای هوشمند الگوهای ترافیک را ردیابی کرده و هوش مصنوعی جریان ترافیک را بهینه میکند و از ازدحام میکاهد. - اتوماتیکسازی و افزایش بهرهوری:
هوش مصنوعی به دستگاههای اینترنت اشیا اجازه میدهد عملیات را بر اساس دادهها به صورت خودکار انجام دهند. در صنایع تولیدی، رباتهای متصل به اینترنت اشیا میتوانند با تحلیل دادههای خط تولید، بهرهوری را افزایش داده و خطاها را کاهش دهند. - شخصیسازی و تطبیقپذیری:
سیستمهای اینترنت اشیا و هوش مصنوعی با استفاده از دادههای رفتاری جمعآوریشده توسط دستگاههای اینترنت اشیا، تجربههای کاربران را شخصیسازی میکنند. مثلاً برای ارائه درمانهای اختصاصی، الگوریتمهای هوش مصنوعی میتوانند شاخصهای سلامت بیماران را از دستگاههای پوشیدنی اینترنت اشیا تحلیل کنند. - قابلیتهای پیشبینیکننده:
سیستمهای ادغام شده با اینترنت اشیا و هوش مصنوعی میتوانند با استفاده از دادههای گذشته، رویدادها یا نیازهای آینده را پیشبینی کنند. بهعنوان نمونه، در نگهداری پیشبینیکننده صنعتی، هوش مصنوعی با تحلیل دادههای عملکرد تجهیزات، نیازهای تعمیر و نگهداری را پیشبینی کرده و از خرابیهای پرهزینه جلوگیری میکند.
مثال هایی از ادغام اینترنت اشیا و هوش مصنوعی
پزشکی
با استفاده از اینترنت اشیا که بر روی دستگاه های پوشیدنی مانند دستگاه اندازه گیری ضربان قلب اطلاعات را دریافت و هوش مصنوعی ناهنجاری ها را با استفاده از اطلاعات تشخیص و به پزشک هشدار میدهد.
تولید
در قسمت تولید از اینترنت اشیا و هوش مصنوعی ادغام شده در قسمت هایی مانند تعمیر و نگهداری ، کنترل کیفیت ، زنجیره تامین و… استفاده می شود و سبب کاهش هزینه و افزایش بهره وری میشود.
شهرها و دهکده های هوشمند
استفاده از اینترنت اشیا و هوش مصنوعی ادغام شده با هم در شهر ها و دهکده های هوشمند باعث کاهش ترافیک ، افزایش امنیت ، مدیریت و کنترل بر روی انژری بسیار باعث بهبود عملکرد و راحتی را به ارمغان می آورد.
کشاورزی
در کشاورزی نیز از ادغام این دو برای بهره وری بیشتر و استفاده درست از منابع استفاده میشود ، نظارت بر دام و کشاورزی دقیق به واسطه این دو تکنولوژی صورت میگیرد.
هوش مصنوعی اینترنت اشیا چیست؟
هوش مصنوعی اینترنت اشیا به تکنولوژی ادغام هردو گفته میشود و به اختصار AIOT نوشته میشود.
منبع : جمع آوری شده توسط ای آی اسپات
ارسال پاسخ